Teneke Müzesi | Türk Teneke Ambalaj Tarihçesi | Türkiye’deki Baskı ve Lak Fırınları
15974
page,page-id-15974,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Türkiye’deki Baskı ve Lak Fırınları

 

Türkiye’de taş baskının yapılmaya başladığı yıllarda mürekkebi kurutmak için kafes fırınlar kullanılıyordu. Kafes fırınları ısıtmak için başlangıçta kömür kullanıldı. Kömür yakılarak buhar elde ediliyor ve bu buhar serpantinlerden geçirilerek kafes fırın ısıtılıyordu.

 

1950’li yıllarda modern baskı hatları kullanılmaya başladığında, kurutma kontinü fırınlarda gerçekleştiriliyordu. Bu fırınlarda yakıt olarak mazot ve fuel oil yakıt kullanıldı. Yanma odasında yakılan mazot veya fuel oil ile ısınan sıcak hava, fanlar vasıtasıyla direkt tünele gönderiliyordu. Bu sistemin en büyük mahzuru, yanma iyi olmadığında kurumun tünelden geçen levhalar üzerine yapışması ve tünel duvarlarında birikip yangın tehlikesi yaratmasıydı. Daha sonra endirekt sistemlere geçildi. Yanma odasında ısınan hava fırın içine verildiğinden, kurum sorunu ortadan kalkmış oldu. Yakıt olarak önce LPG, daha sonra doğalgaz kullanılmaya başladı.

 

prev book next