Teneke Müzesi | Türk Teneke Ambalaj Tarihçesi | Kavanoz Kapağı
16466
page,page-id-16466,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Kavanoz Kapağı

 

Kavanozlu ürünlerin sızdırmazlığını sağlayacak bir kapak geliştirilmesine yönelik çözüm arayışları nedeniyle, 19. yüzyıl boyunca yüzlerce farklı kavanoz kapağı patenti alınmıştı. O dönemde gıda işletmelerinde en yaygın kullanılan yöntem, basit daire şeklindeki bir teneke kapağın kenarlarının balmumuyla kaplanmasıydı. Avrupa’da 1814, Amerika’da ise 1820’lerde kullanılmaya başlandığı tahmin edilen bu yöntem, 19. yüzyılın ortalarına doğru giderek yaygınlaştı. Oldukça komplike ve hataya açık bir yöntem olmasına rağmen bu kapaklar, 1900’lerin başına dek kullanılmaya devam etti.

 

Günümüzde kullanılan kapak formuna en yakın yöntem ise, “Mason Jar” denilen vidalı çinko kapaktı. Bu formun ilk başarılı uygulamasını gerçekleştiren John L. Mason, buluşunun patentini 1858 yılında almıştı. 1900’lere kadar pek çok şekil, boyut ve renkte üretilen bu kapaklar arasından, dayanıklılığı ve uzun yıllar kullanılabilir olması sayesinde günümüze kadar gelebilenler vardır. Mason ismi kavanozla o kadar bütünleşmiştir ki, bugün dahi konserve kavanozları bu isimle anılır. Günümüzde bal, reçel, tahin, pekmez, salça, konserve, turşu, mayonez ve hardal gibi kavanoz içerisinde sunulan gıda ürünlerine yönelik olarak, pastörizasyon veya sterilizasyon işlemine uygun ve mükemmel hava sızdırmazlığını sağlayan kapaklar kullanılmaktadır. Kapakların üretiminde teneke ya da alüminyum kullanılmaktadır.

 

tac-kapak-4

 

tac-kapak-5

 

 prev     book     next