Teneke Müzesi | Türk Teneke Ambalaj Tarihçesi | Ambalaj malzemeleri ve yıllık tüketimleri
15950
page,page-id-15950,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Ambalaj malzemeleri ve yıllık tüketimleri

 

Tenekenin en çok kullanıldığı sektör, ambalaj sektörüdür. Ambalaj sektörü ise kâğıt, karton, plastik, metal, cam ve ahşap gibi kollardan oluşur. Genellikle plastik ambalajla paralel gitmelerine rağmen, bazı ürünlerde teneke ambalaj daha çok tercih edilir. Çevre dostu olması, sağlık açısından daha uygun olması, taşıma ve depolama kolaylıklarına sahip olması ve özellikle raf ömrünü uzatması, içindeki ürünü ışıktan koruması, hava geçirmemesi, kırılgan olmaması, teneke ambalajın tercih edilmesinin başlıca nedenleridir. Teneke ambalajın yoğun olarak kullanıldığı sektörler arasında konserve, turşu, zeytin, çay, kahve, içki, meşrubat, tekstil, ayakkabı, ilaç, mama, çikolata, bisküvi, bijuteri, zeytinyağı, bitkisel yağlar, margarin, boya, tiner, matbaa mürekkepleri, madeni yağ, antifiriz, tıraş köpüğü, deodorant, değişik kimyasallar ve tütün öne çıkar.¹

 

tuketim-1

 

1 TASİAD broşürü.
2 Dış Ticaret Müsteşarlığı, Turkish Packaging Industry (Nisan 2008).

Tasiad: Teneke Ambalaj Sanayicileri Ve İşadamlari Derneği

 

Türk Teneke Ambalaj Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TASİAD), 1999 yılında, o günkü ismi ile SOLLAC Ambalaj Çeliği Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması Genel Müdürü Adnan Öztürk ve Prof. Dr. İ. İlhami Karayalçın’ın gayretleri ile kurulmuştur.

 

DERNEĞİN KURUCU ÜYELERİ:

• ADNAN ÖZTÜRK SOLLAC A.Ş.
• UFUK ERGEZER AHEN METAL LTD. ŞTİ.
• ABİDİN ALTINTAŞ ALTINTAŞ A.Ş.
• ESRA ve ZEKİ SARIBEKİR SARTEN A.Ş.
• FİKRET ÇETİN BANTAŞ A.Ş.
• CELAL UYGUN DİCLE A.Ş.
• HALDUN BAŞARIR KONBAŞ A.Ş
• ERCAN ÖNER ÖNTAŞ LTD. ŞTİ.
• ALP YORULMAZ TASAŞ A.Ş.
• SABRİ KÜÇÜKŞABANOĞLU TOSAÇ LTD. ŞTİ.
• İLHAN AKTAŞ TEKSAN KOLL. ŞTİ.
KURUCU YÖNETİM KURULU
Başkan: Haldun Başarır
Üyeler: Adnan Öztürk
Zeki Sarıbekir
Abidin Altıntaş
A. Ercan Öner
N.Esra Sarıbekir

 

Derneğe 56 firma üye olmuştur. Yapılan çalışmada teneke ambalaj sanayisinde faaliyette bulunan şirket sayısının 81 olduğu tespit edilmiştir. 2000 yılının Mart ayında gerçekleşen 1. Olağan Genel Kurul sonucunda belirlenen yapı şu şekildedir:

 

YÖNETİM KURULU

 

Başkan: Haldun Başarır
Başkan yardımcıları: A. Ercan Öner
Adnan Öztürk
Mürtez Tulukoğlu
Kenan Çakır
Mali işlerden sorumlu üye: Abidin Altıntaş

 

DERNEĞİN AMAÇLARI:
1. Üyeler arası mesleki, teknolojik, teknik, ticari, mali, sosyal, kültürel bütünleşme birlik, beraberlik ve dayanışma sağlamak.
2. Sektörde , gelişmiş ülkeler düzeyinde teknolojik, işletmecilik, yöneticilik, enformatik ilerleme ve gelişme sağlamak ve gelişmeyi sürekli kılmak.
3. Sektörün, ambalaj pazarındaki payını, etkisini ağırlığını artırmak.
4. Sektörün, önündeki engelleri, darboğazları, kısıtlayıcı koşulları yanlış anlamaları, olumsuz propagandaları, haksız rekabet davranışlarını ortadan kaldırmak.
5. Çok yönlü gelişmenin, teknolojik, işletmecilik, devlet teşvikleri, insan kaynağı, bilgi kaynağı, pazarlamacılık altyapısını oluşturmak.

 

İlk yıllarında oldukça güzel çalışmalara imza atan derneğin çalışmalarından örnekler:
• Usinor Packaging uzmanları tarafından verilen “Teneke Ambalaj Üretim ve Kalite Teknolojileri” semineri
• Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın desteği ile yapılan “Teneke Ambalajın Pazar Payı Araştırılması”
• İtalyan Metlac firmasının verdiği “Laklar Konusunda Gelişmeler” semineri
• Arcelor firması uzmanlarının verdiği “Tenekedeki Yeni Gelişmeler ve Teneke Seçim Yöntemleri” semineri
TASİAD’ın kurulduğu ilk günden 2005 yılına kadar Genel Sekreter, daha sonra ise Akademik Danışman olarak dernek çalışmalarına destek veren Prof. Dr. İ. İlhami Karayalçın’ın dernekten ayrılmasından sonra, TASİAD çalışmalarında duraklama başlamıştır.Daha sonra derneğin ismi Metal Ambalaj Sanayicileri Derneği (MASD) olarak değiştirilmiştir. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin (ASD) bir üyesidir. Günümüzde MASD’nin başkanlığını Sadi Beceren üstlenmiştir. Dernek, Koşuyolu Katip Salih Sokak No.13 Kadıköy-İstanbul adresinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Teneke Sıkıntısının Teneke Ambalaj Sektörüne Zararları Ve Faydaları

 

Başlığı okuduktan sonra, “Yaşanan sıkıntılar nasıl faydalı olabilir!” diye tepki verdiğinizi sanıyorum. Yazının  sonunda nasıl fayda sağladığını birlikte göreceğiz.

 

Türk teneke ambalaj sanayisi kurulduğu yıldan 2000’li yılların başına kadar genelde değişik nedenlerle hep teneke sıkıntısı çekmiştir. Bir asırlık bu dönemde sıkıntı çekilmeyen yılları sayısı çok azdır. Başka hiçbir iş kolunda bu kadar uzun süre hammadde temininde sorun yaşandığını sanmıyorum. Teneke sıkıntısı bu sektörün büyümesine ve çağdaş teknolojileri getirmekte çok geri kalmasına neden olmuştur. Sektör çok uzun yıllar atölye havasından çıkamamıştır. Atölye düzeyinde yapılan çalışma da teneke ambalaj maliyetlerinin yüksek kalmasına neden olmuştur.

 

Teneke ambalajın yeterli miktarda bulunamaması ve fiyatının yüksek olması, teneke ambalaj kullanan sektörlerin de gelişmesini engellemiştir. Özellikle kuvvetli olduğumuz konserve sanayisi ihracatının yapamamasının en önemli nedenidir. Erdemir kurulduktan sonra teneke sıkıntısının azalması, hem teneke ambalaj sektörünü hem de teneke ambalaj kullanan sektörlerin canlanmasını sağlamıştır.

 

1999 yılında Erdemir’in yüksek kapasiteli yeni teneke hattının devreye girmesi ile artık sorunların tamamen bittiği sanıldığı sırada yaşanan teneke sıkıntısı sektörü şoka sokmuştur. Bu sıkıntı, yaşanan ekonomik kriz yüzünden dengelerin bozulması nedeniyle ortaya çıkmıştır.

 

Teneke sıkıntısının yaşandığı ilk yıllarda, karaborsa nedeniyle hem teneke tüccarları, hem de teneke ambalaj üreticileri tatmin edici kazançlar sağlamışlardır. Yani teneke sıkıntısı yaşanan yıllar, sektörün kârlı yılları olmuştur. 1990 yılı sonrası artan teneke üretim kapasitesi ve teneke sıkıntısının artık nadir görülmesi ise rekabet ortamını doğurmuştur. Rekabet nedeniyle kâr marjlarının düşmeye başlaması, buna alışık olmayan sektörü sıkıntıya sokmasına karşılık 1990’lı yıllarda teneke sıkıntısının yaşandığı yıl sayısı çok azdır. Rekabet nedeniyle finansman yapıları bozulan şirketler, teneke sıkıntısı yaşanan yıllarda rekabetin ortadan kalkması ve ambalaj fiyatlarının artması ile durumlarını bir parça düzeltme imkânını bulmuşlardır.
2000 yılından sonra daha da artan rekabet, şirketleri ciddi tedbirler almaya sevk etmiştir. Çalışma alanları, iş  akışları yeni baştan düzenlenmiş, çalışanların daha verimli çalışmasını sağlayacak tedbirler alınmış, gereksiz  masraflardan kaçınılmış, daha modern ve hızlı hatlar getirilerek ambalaj maliyetlerinin düşürülmesine çalışılmıştır.

 

tuketim-2

prev book next